19 Mart 2018 Pazartesi

Proje Okuma


2- Proje Okuma



Yapı işlerinde çalışan demirci ustasının, betonarme ve mimari projeyi, kalıp ustasının betonarme projeyi, sıhhi tesisat ustasının tesisat projesini, elektrik ustasının elektrik projesini, kalfanın mimari, betonarme, elektrik ve tesisat projesinin tamamını okuyabilmesi, diğer ustalara anlatabilmesi gerekir. Kalıp ustası kalıp planından döşeme sistemini, döşeme kalınlığını ve kiriş ebatlarını öğrenmeden kalıp işine başlayamaz.

Yine aynı şekilde betonarme projeden donatı çap, adet ve uzunlukları okuyamayan bir demircinin, demir işlerini yapması mümkün değildir. Bu nedenle proje okuma son derece önemlidir.

Mimari – Betonarme Proje – Elektrik ve Tesisat projelerinde ustaların bilmesi, okuması gereken konular, elemanlar, proje üzerinde anlatılacaktır.

2.1. Yapı genel bilgileri

İnşaat ruhsatı alınmış bir yapının, yapıya başlamadan önce işveren – taşeron – kalfa ve demir ustasının yapılacak bina hakkında bilgiye sahip olması gerekir. Bu bilgiler tasdikli betonarme projesinin ön sayfasında ve pafta altlarında bulunmaktadır.

Bu bilgilerin öğrenilmesi, yapı için ekip hazırlanması, iş bölümü ve işveren ile yapının taahhüdünü üstelenenler için önemlidir. Proje sayfasında yazılmamış bilgiler kontrol mühendisinden öğrenilmelidir. Binanın projesine uygun yapılması için bu bilgiler doğrultusunda anlaşmalar yapılmalı, yapım esnasında proje dışı malzeme kullanılmamalı ve işçilik hataları olmamalıdır.

Unutmamamız gereken diğer bir konu ise her proje kendi içinde değerlendirilmelidir. Komşu binanın demir, beton malzeme cinsi ile işçilik kalitesi yapılacak bina için emsal teşkil etmelidir. Bu nedenle yapı genel bilgileri yapıya başlamadan incelenmelidir.


Proje üzerindeki yapı bilgileri 
  • İl – İlçe – Mahalle – Sokak – Kapı No Bina (inşaat) yapılacak yeri, adres olarak tarif eder
  •            Pafta – Ada – Parsel
    Tasdikli projedeki bu bilgiler, arsanın tapudaki kayıtlarını, diğer bir deyişle tapu dairesindeki paftalarda arsanın yerini belirleyen bilgilerdir.
  •           Kat Adedi
    Kaç katlı bir yapı olduğunu ( bodrum + zemin + normal kat) ifade eder.
  • Yapı Sistemi
    Yapılacak yapının taşıyıcı sistemin malzeme türünü ifade eder (b.a) (çelik) (prefabrik) vs.
  • Beton Cinsi
    (Bs20 – bs25 – bs30 .. vs.) Binada kullanılacak beton sınıfını gösterir.
  • Demir Cinsi
    (St I) Düz Demir
    (ST III) Nervürlü demir olduğunu gösterir
  • Döşeme Sistemi
    Kalıp sisteminin nasıl olduğunun bilinmesini bilgilendirir. (Plak – asmolen – kirişsiz plak, vs)
  • Temel Sistemi
    Temel sistemi hakkında bilgi verir (münferit – mütemadi – radye vs.)
  • Kullanma Amacı
    Yapının ne amaçla inşa edileceği hakkında bilgi verir. (konut – işyeri – mağaza vs.)

Mimari Proje
Kalfa ve ustalar inşaatın her aşamasında mimari projeye bakmak zorundadırlar. Mimari ve betonarme proje devamlı birlikte olmak durumundadır. Hatasız bir imalat iki projenin birlikte bakılması gerekli ölçülerin alınması ile mümkündür. Bu nedenle ustaların mimari projeyi de çok iyi okumaları, hangi bilgilerin nereden alınacağını bilmeleri çok önemlidir




Kaynak İnşaat Mühendisleri Odası / İzmir Şubesi İnş. Müh. Ali ACAR

0 yorum:

Yorum Gönder